wandeltocht Kayaköy-Ölüdeniz ca. 3,2 km

Moeilijkheidsgraad: Gemakkelijk te volgen pad
Tijd wandeling: ca. 2 uur
Kayaköy – Ölüdeniz 270 m. dalen

BELANGRIJKE INFORMATIE: vertrek niet op slippers of dunne schoentjes – zorg voor steviger schoeisel. Het terrein is rotsachtig en stoffig en modderig na regen.
Zorg je ervoor dat je genoeg water mee neemt. Er is nergens op de route tussen Kayaköy en Oludeniz een huis waar je vers water kunt vinden, dus het is altijd verstandig om een liter of twee mee te nemen – Vooral in de warmere maanden. (Deze route is voor eigen risico en verantwoordelijkheid)

STARTPUNT – We beginnen de route vanaf van de grote roze kerk linksboven in Kayaköy. Met uw rug naar de deur ziet u de boogpoort iets aan de linkerkant. Dit is de uitgang die u nodig hebt.
kayaköy

Zodra je door de boogpoort bent, ziet u het bord met de route Ölüdeniz. Het pad leidt u met een gestage klim omhoog door de ruïnes van Kayaköy. Op de rotsen vindt U soms Ölüdeniz pijlen maar blijf vooral goed opletten op de rood/geel markeringen.
wandel markerkeringen

Als u de wegmarkeringen uit het oog verliest terwijl u nog door de ruines loopt, is het niet moeilijk deze weer te vinden. Bent u echter eenmaal op de berghelling, concentreer U dan wel op de markeringen.
De markeringen leiden u recht naar de top van de ruïnes.

Bij het bereiken van de top, vind u uzelf op een vlak gebied, bedekt met keien en struiken, maar het pad is makkelijk te traceren en U zal beginnen met een zeer geleidelijk, bijna onmerkbaar afdaling … en dan krijg je je eerste glimp van ‘de andere kant.’
de andere kant

U kunt op de foto hieronder zien dat het pad blijvend naar beneden loopt, dwars door het Pijnboombos.
oludeniz
U blijft een minuut of 20 door het bos lopen. Het zachte pad zal rotsachtiger worden, de bomen zullen verdwijnen en U staat oog in oog met het mediterrane uitzicht …
uitzicht

Vanaf hier kunt u uw eerste glimp van Belcekiz Beach en Bay Kidrak in Oludeniz te krijgen aan uw linkerhand.
Vanaf deze plek, wordt het pad een steile, rotsige afdaling. De zee is naar rechts en het lijkt alsof er maar één weg in een rechte lijn naar beneden daalt. Echter, na ongeveer 100 meter ziet u een rode/gele markering! DEZE ziet er als volgt uit (foto:hieronder)
pijl

Belangrijk: Dit is niet een pijl! Blijkbaar is dit een internationaal systeem, verwarrend maar dus niet een pijl om naar links te gaan, hoewel er wel een pad naar links gaat. Ga hier naar rechts!
U volgt een zig-zaggend aflopend bergpad, met ononderbroken uitzicht op de zee en de baaien aan uw linkerhand en leidt U weer in het pijnbomenbos.

Er zijn wegmarkeringen en op punten waar de markeringen verdwijnen, hebben mensen die deze wandeling gedaan hebben steenhopen geplaatst. Voel u vrij om eigen stenen toe te voegen aan de steenhopen – alle beetjes helpen! Het belangrijkste is om niet te ver af te dwalen van de steenhoop markeringen en onthoudt waar de laatste was!
Na ongeveer een half uur, net als uw bovenbeenspieren pijnlijk worden zie U …….. The bleu Lagoon
bleu lagoon

Vanaf nu zal u constant vergezichten van de lagune hebben door de pijnbomen. De laatste 800 meter is erg steil en vol met puin. Loop voorzichtig.
Rechtdoor langs de weg naar Belcekiz Beach kunt u rechtstreeks doorlopen naar de bar voor een koele drank – u heeft het verdiend!